Rett poleringsmidler til båten er avgjørende for å beskytte mot slitasje, UV-skader og oksidering - og ikke minst for å få den så blank som mulig! Med riktig pleie vil båten din ikke bare se bedre ut, men den vil også være bedre beskyttet mot ytre elementer som saltvann og sol.
Denne båten polerte vi opp i våres med en runde Rex One Step på dobbelsidig ullpute med roterende poleringsmaskin. Lær hvordan også du kan få båten polert blank igjen!
Hva er poleringsmidler til båt?
Poleringsmidler til båt er spesielle produkter som brukes til å rense, slipe, beskytte og gjenopprette glansen i båtens overflater, enten den har en overflate av av gelcoat, maling, plast eller gummi. Den fjerner oksidering, smuss, og små riper, samtidig som den legger et beskyttende lag som beskytter mot UV-stråler og andre ytre påvirkninger.
Enten du har en liten fritidsbåt, seilbåt, motorbåt, jolle eller en større yacht, vil poleringsmidler bidra til å forlenge levetiden og verdien til båten din og ikke minst opprettholde den estetiske verdien.
Typer av poleringsmidler til båt
Det finnes flere forskjellige typer poleringsmidler til båt, og valget avhenger av båtens materiale og tilstand.
Voksbaserte poleringsmidler - Raskeste vei til blank båt
Voksbaserte poleringsmidler gir båten en skinnende finish og et beskyttende lag i kun ett steg som varer i lengre tid. Voksen fungerer som et skjold mot vann, sollys og andre elementer. Denne typen poleringsmiddel er spesielt egnet for deg som vil ha blank båt raskest mulig, da du slipper å etterforsegle med en ekstra runde med forseglingspray. Tradisjonelt har mange brukt Epifanes, men vi sverger til Easy Gloss som gir en fantastisk glans i tillegg til at den har en utrolig slipeevne - noe tradisjonelt sett ikke vokstbaserte polisher har hatt:
Les mer om Easy Gloss her.
Grove poleringsmidler for ekstra matte båter | Rubb ned og få blank båt på ett steg
Rubbere, eller grovere poleringsmidler er båtpleieprodukter som inneholder små slipekorn som under prosessen knuses til mindre og mindre biter, med andre ord sliper ned øverste laget på gelcoaten. Dette fjerner oksidering (det matte) samt småriper fra overflaten på båten. Dette er spesielt nyttige for veldig matte båter som har mistet mye av glansen sin på grunn av slitasje eller dårlig polering de siste årene. Når du bruker en rubber, må du etterbehandle med en forseglingspray på en applikator.
Her anbefaler vi etter å ha testet det meste på markedet, Rex One Step etterfulgt med en forseglingspray som Scholl Marine Neo eller Meguiars Hybrid Ceramic Sealent.
Trinn for å polere båten effektivt | Slik polerer du båten blank
Forvask båtens overflate
Før du begynner å polere, må båten vaskes grundig for å fjerne smuss, alger, gulning og annet belegg. Dette sikrer at poleringsmiddelet får god kontakt med overflaten og gir et bedre resultat. Vi anbefaler Tix Kraft som er vår kraftigste såpe og fjerner alt i en fei. Til gulning i vannlinjen, er det Cleanbat Gel som er vår desiderte favoritt.
Påføring av poleringsmiddelet
Påfør poleringsmiddelet aller helst med en roterende poleringsmaskin med en skikkelig ullpute, vi anbefaler dobbelsidig ullpute for aller best resultat. Om ikke dette kan brukes på poleringsmaskinen din, er det våre ullputer med borrelås du skal bruke. Det viktigste er at du ikke går for skum, da det vil slipe i langt mindre grad enn hva ull greier. Se hele guiden inkl. videoer for hvordan du polerer båten her.
Buffing og etterbehandling
Når du har påført poleringsmiddelet skikkelig som vist over, er det tid for å dra over. Bruk en kraftig mikrofiberklut med sirkulære bevegelser over hele overflaten til en høyglans finish. Etter dette, skal overflaten føles glatt og se skinnende ut.
Anbefalte poleringsmidler til båt | Disse ble best i test
Etter å ha testet det meste på markedet gjennom åresvis av båtpuss på våre kunders båter, har vi kommet frem til at disse poleringsmidlene til båt.
Voksbasert poleringsmiddel | Trenger kun én runde
Grovrubber for veldig matte båter | Krever etterbehandling med forsegling
Rex One Step + forsegles med Scholl Neo eller Meguars Sealent
Litt finere rubber | Krever etterbehandling med forsegling
Topfinish + forsegles med Scholl Neo eller Meguars Sealent
Anbefalte poleringsputer og poleringspads | Ullputer
Dobbelsidig ullpad på roterende poleringsmaskin gir definitivt best resultat raskest mulig. Kan du ikke bruke denne på din maskin, er det disse fine ullputene til poleringsmaskin vi anbefaler.
Sjekk poleringsresultatet | For entusiasten
CC7 fjerner poleringsrester, og gjør at du kan polere som en proff. Les mer om den her.
Poleringspakke til båt
Disse polerings pakkene er satt sammen av profesjonelle båtpleiere hos oss etter åresvis med vårpuss og polering på våre kunders båter.
Poleringspakke til båt med alt du trenger | Flex batteridreven poleringsmaskin inkludert!
Rex One Step Poleringspakke | Matt og kraftig oksidert båt
Easy Gloss Poleringspakke | Raskeste vei til blank båt
Topfinish | Poleringspakke til året etter Rex
Ofte stilte spørsmål om polering av båt og poleringsmidler til båt
Hvor varmt må det være utendørs før jeg kan polere båten?
Du kan polere båten så lenge det ikke er minusgrader om natten. Dersom det er minusgrader om natten, kan det bli minusgrader i skroget også utover dagen selv om luften holder plussgrader. Da kan vannet i polishen krystaliseres, og polishen blir veldig seig å jobbe med. Du kan fint polere tidlig på våren og utover høsten, så lenge det er plussgrader døgnet rundt.
Hvilket poleringsmiddel bør jeg velge til å polere båten?
Vi får inn mange spørsmål rundt om dere bør velge Rex One Step, Topfinish eller Easy Gloss til å polere nettopp deres båt. Det enkle svaret er slik:
Rex One Step brukes til veldig matte båter. Dette er en grovrubber, så for et skikkelig godt resultat er du nødt til å gå på med Rex på en skikkelig ullpute. Aller helst dobbelsidig ullpute. Forsegl til slutt med Scholl Neo eller Meguiars Sealent.
Med Easy Gloss derimot slipper du å etterbehandle med en forsegling tilslutt. Her polerer du akkurat som med Rex med en skikkelig ullpute. Aller helst dobbelsidig ullpute.
Hvor ofte bør jeg polere båten min?
Det avhenger av bruk og hvor båten er plassert. Båter som brukes ofte og er utsatt for sol og saltvann, bør poleres en gang i året. Ligger du i solrike land som rundt middelhavet, må det poleres to ganger i året.
Kan jeg polere båten min selv?
Ja, de fleste båteiere kan enkelt polere båten sin selv med riktig utstyr og produkter. Vi guider deg gjennom polering av båten her hos Båtpleiebutikken:
Hvordan vet jeg når båten trenger polering?
Hvis du merker at overflaten begynner å se matt ut, det er mye småriper og lite glans, er det på tide å polere.
Hvilken poleringsmaskin bør jeg bruke?
En roterende poleringsmaskin er ideell for polering av båter. Den gir jevn fordeling av poleringsmiddelet, riktig omdreining og best resultat på enklest mulig arbeid. Vi anbefaler en batteridreven, da ledningen er veldig i veien med mye kriker og kroker på båt og ofte ukurrant plassering i forhold til strøm (i motsetning av når man polerer bil.) Selv bruker vi Flex PE 150 batteridreven som du finner her.
Hvordan fjerner jeg oksidering fra båtens overflate?
Oksidering kan fjernes ved hjelp av slipende poleringsmidler til båt, vi anbefaler Rex One Step som er en grovrubber opprinnelig fra verftindustrien. Først nå er den endelig tilgjengelig også for forbrukermarkedet, og den gir et vanvittig bra resultat. Se selv på før og etter bilde her.
Kan jeg bruke bilpoleringsmiddel på båten?
Det anbefales ikke å bruke bilpoleringsmiddel på båten, da lakk er et mye finere materiale enn båtens gelcoat - og dermed ikke sliper like godt og heller ikke gir et like blankt resultat til slutt. På gelcoat ønsker vi en høy slipeeffekt dersom båten er svært matt. For et mest mulig effektivt resultat, anbefaler vi sterkt at du går for å gjøre jobben med et poleringsmiddel for båt slik som Rex One Step, sammen med en ullpute på en roterende poleringsmaskin. Vi mener at skumpads har veldig lite effekt på båt/gelcoat. Dette er hovedsaklig laget for lakk i bilindustrien, mens gelcoat er derimot mye grovere og krever derfor langt høyere slipeeffekt for å komme i mål effektivt og med best mulig resultat. Med en skumpute må du nærmest jobbe deg ihjel for å oppnå det samme som du gjør med en god ullpute.
Hva er forskjellen på polish og voks til båt?
Ordet polish brukes litt om hverandre for ulike egenskaper. Det som er viktig å skille mellom er egentlig rubber og voksbasert poleringsmiddel. En rubber eller grov polish, inneholder små slipekorn og skal slipe ned båtens overflate (sammenlign det gjerne med sandpapir for bedre forståelse). Underveis i poleringen, knuses slipekornene til mindre og mindre korn, og gir en finere og finere finish.
En voksbasert polish, eller voks - er laget for å rense, fjerne letter riper men samtidig legge igjen en voksbasert beskyttelse. Tidligere var carnubavoks svært populært, slik som det brukes i f.eks. Epifanes. Men nå er det polymerbasert voks vi mener gir best resultat. Det er også derfor dette du finner i vår anbefalte voksbaserte polish Easy Gloss.
Hvor lang tid tar det å polere en båt?
Tiden det tar å polere en båt avhenger av størrelsen og tilstanden på båten. For en middels stor båt kan det ta alt fra 2 til 8 timer, avhengig av hvor grundig du polerer og om du bruker maskin eller håndkraft. Vi anbefaler definitivt at du bruker en poleringsmaskin for best og raskest mulig resultat.
Må jeg polere båten etter hver vask?
Nei, du trenger ikke å polere båten etter hver vask, så lenge du bruker en såkalt vedlikeholdsvask til båt. En slik båtvask inneholder beskyttelse, og er laget akkurat passelig slik at den ikke fjerner beskyttelsen fra poleringen eller forseglingen. Vi anbefaler Shampoo Shine til vask etter polering. Vanligvis holder det å polere båten 1 gang i året her i Norge. Imidlertid kan du forsegle båten med en våtforsegling som Meguiars Hybrid Ceramic Spray Wax etter vask for å beskytte overflaten ekstra, den påføres vått i vått ved at den sprayes på og skylles av igjen.
Er det nødvendig å bruke en poleringsmaskin, eller kan jeg polere for hånd?
Det er mulig å polere for hånd, men en poleringsmaskin gir bedre og jevnere resultater, spesielt på større båter. Den vil også gjøre jobben raskere og mer effektiv. Derimot kan du enkelt forsegle båten med f.eks. Scholl Neo eller Meguiars Sealent for hånd, dersom du bruker en håndapplikator.
Hvordan kan jeg unngå å etterlate striper eller skjolder når jeg polerer båten?
For å unngå striper eller skjolder, bruk kun en kraftig mikrofiberklut til å fjerne poleringsmiddelet, og viktigst av alt - poler små områder av gangen før du drar av med en klut. Ikke la polishen ligge på for lenge unngå å jobbe i direkte sollys.
Kan jeg polere båten min i kaldt vær?
Det anbefales å polere båten i moderate temperaturer, gjerne mellom 10–25 grader Celsius. Vi opplever at det går fint å polere så lenge det er plussgrader døgnet rundt. Når det blir minusgrader på natten, vil det fort bli minusgrader i skroget selv utover dagen, så dette bør du unngå. Da kan polishen bli seig å jobbe med da vannet i polishen kan krystalisere, mens i for varmt vær kan den tørke for raskt og etterlate skjolder.
Hva er den beste metoden for å polere rustfritt stål og metall på båten?
For rustfritt stål og metall, bruk en metallpolish laget for marine bruk slik som Autosol som er vår anbefaling og det vi selv bruker.
Hvordan oppbevarer jeg poleringsmidler til båt på riktig måte?
Poleringsmidler bør oppbevares på et tørt og kjølig sted, uten direkte sollys. Sørg for at lokkene er godt lukket for å forhindre at produktene tørker ut eller mister effekten over tid. Oppbevar dem et sted som holder 10-25C.
Er det mulig å fjerne dype riper ved polering?
Dype riper kan ikke fjernes helt ved polering alene. Poleringsmidler kan redusere synligheten av overflateriper, men dype riper krever ofte sliping eller profesjonell reparasjon før polering.
Kan jeg bruke en poleringsmaskin på hele båten, inkludert små og trange områder?
En poleringsmaskin er flott for store, flate områder, men for små og trange områder som rundt beslag, rekkverk og hjørner, kan det være bedre å polere for hånd for mer presisjon og kontroll.
Hvor ofte bør jeg vokse båten etter polering?
Du skal vokse (eller forsegle) båten med engang du har polert båten. Deretter kan du forsterke forseglingen der det er mest utsatt, gjennom sesongen. Jo hyppigere du gjør dette, jo bedre vil beskyttelsen være. Særlig er dette viktig på områder utsatt for mye sol. Dette er for å unngå at båten skal bli matt, samt at det er lettere å unngå at den blir møkkete.
Skal jeg bruke samme type poleringsmiddel til hele båten?
Ikke nødvendigvis. Materialet på båten varierer ofte mellom skrog, dekk og metalldetaljer. Bruk spesialprodukter spesielt til båtpleie på gelcoat, da bilpolish ofte ikke er grov nok. Bruk metallpolish til rustfritt stål og kromdetaljer. Til kalesjevinduer anbefaler vi å vaske og polere over med Scholl Neo på en mikrofiberklut. Til plexiglass anbefaler vi enten Meguiars Plast X eller Matt Chem Polycoat.
Er det trygt å bruke en høytrykkspyler på båten før polering?
Ja, det er trygt å bruke en høytrykkspyler på båten for å fjerne smuss og alger før polering, men vær forsiktig med trykket, spesielt på glassfiber og malte overflater, for å unngå skader. Bruk et moderat trykk for å unngå å skrape eller slite på overflaten.
Hva skal jeg polere opp pleksiglasset på båten med?
Til polering av vindusluker ombord, plastvinduer eller plexiglass anbefaler vi enten Meguiars Plast X eller Matt Chem Polycoat.
Hvordan vet jeg om båten trenger slipemidler eller bare en voksbasert polish?
Hvis overflaten har betydelig oksidering eller mye riper, bør du bruke slipemidler for å fjerne disse skadene før du påfører en polish - med andre ord anbefales Rex One Step, husk at du da må forsegle tilslutt med Scholl Neo eller Meguiars Sealent. Hvis båten bare har mistet litt glans og du vil ha jobben fort gjort til blankest mulig resultat, er Easy Gloss tilstrekkelig for å gjenopprette glansen.
Hva bør jeg gjøre hvis jeg polerer båten i direkte sollys?
Polering i direkte sollys kan føre til at polishen tørker for raskt og blir vanskelig å buffe ut. Prøv å polere tidlig på dagen eller i skyggen for å unngå dette. Hvis du ikke kan unngå solen, arbeid på små områder av gangen og tørk av raskt før polishen tørker. Etterkontroller resultatet ved å vaske over med CC7 underveis.
Hvor viktig er det å fjerne gamle voksrester før polering?
Det er svært viktig å fjerne gamle voksrester før du polerer. Hvis ikke, kan de forårsake ujevn påføring av det nye poleringsmiddelet og redusere effektiviteten av poleringen. Bruk et voksfjernerprodukt som CC7 eller aller helst en god kraftvask til båt som Tix Kraft for å rengjøre overflaten grundig.
La oss konkludere!
Poleringsmidler til båt er en avgjørende del av vedlikeholdet for å sikre at båten din holder seg skinnende og godt beskyttet. Enten du velger en voksbasert polish som Easy Gloss for UV-beskyttelse eller en grovrubber som Rex One Step for å fjerne oksidering, vil det forlenge og øke verdien på båten din. Og ikke minst gi deg noe å speile deg i når du skal på fjorden i sommer! 😎